Meegedeeld door onze vrienden:

Fort SINT-KATELIJNE-WAVER  (MIDZELEN)

12, 13 & 14 mei 2017

Driedaagse “Fort Midzelen – Anders bekeken”

In navolging van de Fortendagen in 1991 en 1997 zal Erf en Heem in 2017 weerom aandacht besteden aan de vestingbouwkundige overblijfselen in Sint-Katelijne-Waver. Ditmaal beperken we ons tot het fort van Sint-Katelijne-Waver, ook wel “Groot fort” of fort Midzelen genoemd. Aanleiding is de vondst van ca. 50 foto’s over de vernielingen van het fort door Duitse militairen in 1914 gemaakt.

Hoe ziet het project “Driedaagse van het Midzeelfort” eruit?

  1. Een voordracht, waarbij ook het boek wordt voorgesteld en enkele onderwerpen uit het boek zullen toegelicht worden. Deze voordracht zal doorgaan in ’t GROM (Groentemuseum) Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver op vrijdag 12 mei 2017 om 20.uur. Er moet op voorhand ingeschreven worden. Prijs: 5 euro.

2. Een bezoek aan het fort.

       Zaterdag 13 en zondag 14 mei 2017 tussen 13.00 en 16.00 uur, om het half uur is er een geleid bezoek aan het fort Midzelen (dus 13.00 – 13.30 – 14.00 – 14.30 – 15.00 – 15.30 – 16.00). Samenkomst aan de inkom van het fort, Strijbroek 2860 Sint-Katelijne-Waver (De Fortsesteenweg loopt verder onder de benaming Strijbroek tot aan het fort.) Om een te grote toeloop op piekmomenten te vermijden, zal gewerkt worden met voorafgaande inschrijvingen. Prijs: 5 euro.

       Wegens de privacy voor de bewoners, sommige niet herstelde beschadigingen en hergebruik van sommige lokalen, kunnen we jullie niet alles laten zien, maar we zullen, in samenspraak met de eigenaars, bewoners en gebruikers, een boeiende rondleiding op punt zetten. Vrij bezoek aan de site is niet toegestaan, maar jullie zullen rondgeleid worden door gidsen die o.a. hun sporen al verdient hebben in andere forten zoals Duffel en Kessel. We willen nu al de aandacht vestigen op enkele praktische punten:

–   Er dient op voorhand ingeschreven te worden. U geeft dag en uur van bezoek van uw voorkeur door aan Frans Rigauts (zie verder);
–   Waterdicht schoeisel of laarzen is een noodzaak;
–   U dient een zaklamp mee te brengen.

  1. Een boek, speciaal over het fort, waarin volgende onderwerpen aan bod komen:

–          De plaats van het fort in de tijd en in een groter kader
–          Bouw en uitrusting van het fort;
–          De forten als onderdeel van de gevechten in 1914;
–          De gebeurtenissen op het fort van 4 augustus tot 2 oktober 1914;
–          De schade door de beschieting (met o.a. alle Duitse foto’s)
–          De militaire slachtoffers;
–          Het verdere gebruik van het fort tot op heden.

Het boek is, als je er vooraf voor ingeschreven hebt, te verkrijgen na de voordracht op vrijdag 12 mei of bij je bezoek aan het fort. Prijs: 15 euro. Als je het echter wil laten versturen worden er bijkomend portkosten (7 euro) aangerekend.

  1. Een kleine tentoonstelling met onder andere reproducties van de Duitse foto’s uit 1914, plannen, enz. zal eveneens te bezoeken zijn na de rondgang door het fort. Prijs: inbegrepen bij een bezoek aan het fort.

Noodzakelijke voorinschrijving

De voordracht, het bezoek aan het fort en de tentoonstelling en het boek kan, mits voorinschrijving voor 20 april 2017:

Bezorg volgende info aan Frans Rigauts (tel.: 015/ 31.20.96 of mail frans.rigauts@skynet.be) :

–                  Uw naam en adres;
–                  Uw telefoonnummer voor eventueel contact bij onvoorziene omstandigheden;
–                  Aantal deelnemers aan de voordracht;
–                  Aantal deelnemers aan het bezoek (vermeld welke dag en uur je voorkeur heeft);
–                  Aantal publicaties die worden afgehaald / te verzenden.

Schrijf vervolgens het totaal verschuldigde bedrag over op rekening BE16 73 300 078 0474 van Erf en Heem vzw met vermelding “Driedaagse fort’. Uw inschrijving is pas geldig als zowel de inschrijving als de betaling bij Erf en Heem vzw is toegekomen.

Voor meer info, zie www.fortengordel.be. et www.erfenheem.be.

Fortengordel 2017[5381]

 

Binnenkort :

 

Affiche 2017 couleurs

 

 

 

Affiche PO final